tapioka
Czym jest tapioka – właściwości i zalety

Tapioka to tajemniczy produkt spożywczy, który można znaleźć na półkach w sklepach ze zdrową, ekologiczną żywnością. Zyskuje ona na popularności również i w Polsce za sprawą modnych „Bubble tea”, czyli bąbelkowej herbaty, którą można zrobić właśnie z wykorzystaniem tapioki.

Czym jest tapioka?

Co właściwie kryje się pod nazwą tapioka? Co to jest tapioka? Otóż jest to kasza z manioku, czyli z egzotycznej rośliny rosnącej głównie na terenie Ameryki Południowej. Tapioka wytwarzana jest ze skrobi, czyli mączki manioku jadalnego, a właściwie z jego bulwy. Ma wiele cennych właściwości odżywczych, a do tego jest pożywna, lekkostrawna i wolna od glutenu. Dlatego jest zalecana w diecie alergików. Maniok obecnie uprawiany jest w Brazylii, Gujanie czy w Azji.

Tapioka w sklepach dostępna jest w postaci różnej wielkości kulek, które mogą mieć średnicę od 1 do nawet 8 mm. Wytwarzana jest też w postaci mąki z manioku, wówczas ma postać sproszkowaną.

Wartości odżywcze tapioki

Warto włączyć do swojej diety kaszę z manioku. Tapioka bowiem ma wiele cennych wartości odżywczych. W 100 g suchej tapioki jest:

  • 385 kcal,
  • 0,19 g białka,
  • 0,02 g tłuszczy,
  • 88,69 g węglowodanów, w tym 3,35 g cukrów prostych,
  • 0,9 g błonnika.

Tym samym niemal w 90 proc. tapioka składa się z węglowodanów i ma niewielką zawartość białka. Ponadto jest ona cennym źródłem witamin i minerałów, takich jak:

  • tiamina,
  • witamina B6,
  • kwas foliowy,
  • wapń,
  • żelazo,
  • magnez,
  • fosfor,
  • potas,
  • sód,
  • cynk.

Jak przygotować tapiokę?

Dania z tapioki opierają się przede wszystkim na gotowaniu kaszy z bulw manioku. Kulki z tapioki wystarczy ugotować w wodzie lub w potrawie. Łatwo zauważyć, że tapioka nadaje się już do jedzenia, kiedy jej kulki staną się prawie przeźroczyste. Mniejsze kulki trzeba gotować około 40 minut, a większe najczęściej są już wstępnie przetworzone, dlatego wystarczy doprowadzić wodę do wrzenia, zalać nią kulki i gotować je przez około 5 minut. Na koniec trzeba je przelać gorącą wodą.

Tapioka stosowana jest do przygotowywania napojów, słodkich deserów, jak i wytrawnych potraw. Mąkę tapiokową można stosować do przygotowania potraw mącznych, jak naleśniki, omlety czy racuchy. Tapioka na obiad zastąpi makaron czy kaszę kuskus w sałatce. Skrobia tapiokowa nadaje się w formie proszku do zagęszczania wielu potraw, w tym sosów, musów czy gulaszy.

Dlaczego alergicy powinni wprowadzić do diety tapiokę?

Z jakiego powodu dla alergików i osób na diecie polecana jest tapioka? Właściwości skrobi tapiokowej powodują, że nie uczula ona. Nie zawiera glutenu, dlatego kasza z manioku może być bezpiecznie stosowana w diecie osób z alergią na gluten, chorujących na celiakię czy mających inne alergie pokarmowe. Jest lekkostrawna, dlatego obiad z tapioki można serwować dzieciom, seniorom czy osobom, które mają wrzody żołądka lub inne problemy gastryczne.

Tapioka – indeks glikemiczny

Alergicy mogą jeść tapiokę, a co z cukrzykami? Osoby chorujące na nią powinny unikać wszelkich pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym (IG). Ile wynosi on w przypadku tapioki? IG tapioki jest dosyć wysoki, dlatego diabetycy powinni niestety z niej zrezygnować lub tak komponować dania, aby potrawa miała łącznie niższy indeks glikemiczny – wystarczy dodać tłuszcze i białko.

Jakie zalety ma tapioka?

Można na szereg różnych sposobów wykorzystywać tapiokę. Pytanie tylko, czy warto to robić w swojej kuchni? Z uwagi na liczne zalety skrobi z manioku – jak najbardziej. Kasza tapioka ma wiele plusów, wśród których wymienić należy:

  • produkt jest lekkostrawny,
  • wysoką zawartość witamin,
  • zawartość tzw. skrobi opornej, wspomagającej działanie układu pokarmowego,
  • hipoalergiczność,
  • brak zawartości glutenu,
  • minimalizowanie ryzyka rozwoju osteoporozy,
  • zawartość witaminy K, co powoduje, że wpływa korzystnie na psychikę człowieka,
  • stanowi źródło potasu, wspierającego pracę układu sercowo-naczyniowego,
  • to bogate źródło błonnika, wspierającego trawienie,
  • to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Z uwagi na fakt, jak nietrudno przygotować tapiokę nadającą się do spożycia, jest to produkt, który warto włączyć do swojej diety.