Miody BIO to produkty w pełni naturalne. Produkty pszczele BIO dostępne w naszym sklepie mają ogrom właściwości prozdrowotnych, które różnią się w zależności od rodzaju produktu. Miody dzielą się ze względu na źródło pochodzenia. Z tego też względu wymienić można podstawowe rodzaje miodów: spadziowy, gryczany, rzepakowy, akacjowy, lipowy, wrzosowy i wielokwiatowy. Warty opisania jest również miód nawłociowy. Każdy rodzaj miodu na świecie to inne właściwości i inna historia.
Wyświetlanie 1–40 z 49 wyników
Jakie są gatunki miodu BIO?
Miody BIO to ogrom prozdrowotnych właściwości. Naturalna produkcja, brak substancji chemicznych tak często obecnych w produktach spożywczych i dokładne przebadanie miodów jest tym, co wyróżnia nasz asortyment. Gatunki miodu ze względu na swoje pochodzenie dzielą się na:
- Miód spadziowy (uzyskiwany jest z soku drzew, wśród nich znajdują się między innymi: brzoza, buk, wierzba, jodła, sosna, świerk) wspiera działanie krwionośnego układu człowieka oraz ma właściwości zapobiegające miażdżycy. Poza korzystnym wpływem na serce dobrze działa również na układ nerwowy i stawy. Miód spadziowy ze względu na pozostałe prozdrowotne właściwości odtruwa organizm.
- Miód gryczany (uzyskiwany z gryki zwyczajnej) o ciemnobrunatnej, a czasami czarnej barwie jest jednym z najciemniejszych produktów tego rodzaju. Również posiada działanie przeciwmiażdżycowe, a także wpływa pozytywnie na układ krążenia. Wspomaga gojenie ran, wzmacnia organizm i zawiera sporą ilość witaminy C.
- Miód rzepakowy (uzyskiwany z kwitnącego pyłku rzepaku i jego nektaru). Ma bardzo jasny kolor, czasami jest to odcień bieli. Poszerza naczynia wieńcowe i dobrze działa u osób z nadciśnieniem. W składzie miodu rzepakowego znajdują się duże ilości żelaza, magnezu, potasu i boru.
- Miód akacjowy (uzyskiwany podczas kwitnienia robinii akacjowej) przybiera jasnokremową barwę, niekiedy przeźroczystą. Ta odmiana miodu jest najsłodsza. Ma bardzo duże właściwości odżywcze, a w jego składzie zawarte są substancje, które przyspieszają regeneracją organizmu. Jest świetnym naturalnym produktem leczniczym do stosowania podczas zapalenia płuc. Dodatkowo działa uspokajająco na układ nerwowy.
- Miód lipowy (uzyskiwany z nektaru lipy drobnolistnej i szerokolistnej) to produkt często stosowany przy problemach z zasypianiem i w sytuacjach nieustającego stresu. Właściwości produktu sprawiają, że jest on naturalnym antybiotykiem. Wykazuje skuteczne działanie przy mocnych przeziębieniach.
- Miód wrzosowy jest bardzo często wykorzystywany w produktach kosmetycznych oraz zabiegach takich jak np. stosowanie maseczek na twarz. Posiada oczywiście funkcje prozdrowotne jako produkt spożywczy. Skutecznie wspomaga leczenie grypy, choroby serca i krążenia oraz oczu.
- Miód wielokwiatowy jest jednym z bardziej popularnych. Ma właściwości antybiotyczne, zapobiega chorobom serca i wątroby oraz problemom z układem pokarmowym. Wzmacnia organizm i korzystnie wpływa na uzębienie. Podobnie jak miód wrzosowy często wykorzystywany jest w kosmetyce.
- Miód nawłociowy (uzyskiwany z nawłoci – rośliny należącej do gatunku astrowatych) jest trudniej dostępny. Trudny dostęp do tego produktu wynika z tego, że nawłoć kwitnie pod koniec lata i w trakcie jesieni. Pszczoły, które produkują miód, o tej porze szykują się do zimowania. Miód nawłociowy dostępny jest u pszczelarzy i w dobrych sklepach z produktami BIO.
- Miód z ostropestu (uzyskiwany z rośliny również należącej do rodziny astrowatych). Produkt zawiera duże ilości sylimaryny. Jej obecność wpływa na delikatny smak. Kolor miodu z ostropestu przechodzi od jasnożółtego do głębokiego bursztynu. Miód z ostropestu dzięki swoim właściwościom zapobiega uszkodzeniom komórek wątroby oraz przywraca wewnętrzną równowagę organizmu (łagodzi stres oksydacyjny)
Jakie właściwości ma pyłek pszczeli?
Miody BIO to nie jedyne w pełni naturalne, mające prozdrowotne właściwości produkty pszczele. Godny zauważenia jest również pyłek pszczeli. Pyłek pszczeli to biologicznie ujmując produkowane przez kwiaty męskie komórki rozrodcze. Pszczoły zbieraczki zajmują się zbieraniem pyłku. Owady te zbierają wyłącznie pyłek na roślinach takich jak: mak, kukurydza i łubin. Na pozostałych miododajnych roślinach pszczoły zbierają zarówno nektar, jak i pyłek pszczeli. Bogactwo wartości odżywczych pyłku pszczelego pozwala na stosowanie go jako lek przy rozmaitych schorzeniach. Pyłek jest bogaty w witaminy. Zawiera bardzo duże ilości witamin A, B1, B2, B3, E, C, B6, P, PP, D, H, a także B12. Dodatkowo w składzie pyłku pszczelego zawarty jest kwas foliowy, inozytol, biotyna, kwas kwas pantotenowy oraz kwercetyna. Zbadano, że łącznie w ziarnach pyłku pszczelego rejestruje się ponad 200 aktywnych biologicznie substancji.
Gdzie kupić pyłek pszczeli, miód z ostropestu i miód nawłociowy?
Miody BIO z ostropestu i nawłociowe to bardzo pożądane produkty. Są one dostępne w dobrych sklepach z wyrobami pszczelimi i u pszczelarzy. Ze względu na ograniczoną ilość wysokiej jakości produktów tego typu, warto zaopatrywać się w branżowych sklepach. Skład miodu BIO jest dużo bardziej wartościowy niż miodu dostępnego na półkach w supermarketach. Pyłek pszczeli to produkt, który również warto pozyskiwać u dobrego dystrybutora. Dzieje się tak ze względu na większy wybór produktu oraz sprawdzoną jakość. Bardzo często w zwykłych sklepach z produktami spożywczymi są tylko podstawowe rodzaje miodu. Ponadto niskie ceny produktów z supermarketów, w przypadku pszczelich wyrobów nie idą w parze z jakością. Dobrze jest zaopatrywać się w sklepie BIOLERA.